De 500 rijkste miljardairs ter wereld hadden een geweldige start in 2023 dankzij de sterke stijging van beurskoersen. Vaak zijn miljardairs ondernemers die tot de oprichters van beursgenoteerde bedrijven behoren. Doordat ze nog forse aandelenbelangen aanhouden, betekent een sterke stijging van beurskoersen dat de ondernemers automatisch rijker worden. Het omgekeerde is overigens ook het geval.

De 500 rijkste miljardairs zagen hun vermogen met in totaal 852 miljard dollar toenemen in de eerste helft van het jaar – ofwel met ongeveer 14 miljoen dollar per dag per persoon – volgens berekeningen van Bloomberg op basis van de Billionaires Index.

De koerswinsten op de beurs markeren het beste halfjaar voor miljardairs sinds de tweede helft van 2020, toen de beurzen net herstelden van de coronaviruspandemie, zo schrijft Bloomberg.

De brede, Amerikaanse S&P 500-index is dit jaar met ongeveer 16,5 procent gestegen. De sterkste koerswinsten werden echtere geboekt door een handjevol grote techbedrijven, die profiteerden van de hype rond artificial intelligence.

De op technologie gerichte Nasdaq 100-index is dit jaar met 31 procent gestegen. Dit kwam vooral ten goede aan techmiljardairs als Elon Musk en Mark Zuckerberg, de grootste winnaars op de rijkenlijst van Bloomberg.

Musk - de CEO van Tesla en SpaceX en eigenaar van Twitter - zag zijn vermogen tot 30 juni met bijna 97 miljard dollar stijgen, volgens Bloomberg. Dit heeft vooral te maken met het aandelenbelang van Musk in Tesla.

Elon Musk en Mark Zuckerberg grote winnaars op miljardairslijst

Musk heeft nu een vermogen van 237 miljard dollar en is daarmee de rijkste persoon ter wereld. Op de tweede plaats staat de Fransman Bernard Arnault, de CEO en medeoprichter van het Franse luxegoederenconcern LVMH.

Musk en Arnault wisselen sinds eind 2022 van positie als 's werelds rijkste persoon.

Mark Zuckerberg heeft dit jaar bijna 60 miljard dollar aan zijn vermogen toegevoegd, na een stijging van de aandelenkoers van Meta met bijna 80 procent in het "jaar van de efficiëntie" van de techgigant.

Maar niet elke miljardair zag zijn vermogen groeien. Het fortuin van de Indiase tycoon Gautam Adani kelderde in de eerste helft van dit jaar met 60,2 miljard dollar, waardoor hij de grootste verliezer werd in de Bloomberg Billionaires Index.

Adani's vermogen stortte in, nadat het Amerikaanse onderzoeksbureau Hindenburg Research in een vernietigend rapport op 24 januari schreef dat de Adani Group "tientallen jaren betrokken was bij een schaamteloze manipulatie van aandelen en boekhoudfraude". Adani ontkent deze beweringen.

LEES OOK: Nederlandse miljonairs onder de 40: Adriaan Mol blijft de rijkste, Martin Garrix hoogst genoteerde DJ